Sollicitatie Reframing Studio

 

Mijn motivatie

Wie ik ben

Ik ben Jet: een onderzoekende ontwerper die altijd wil weten waarom de dingen zijn zoals ze zijn (en of en hoe dat ook anders kan). Binnen een ontwerpproject word ik het meest enthousiast van de visiebepaling; de fase waarin het project nog alle kanten op kan. Ik vind het telkens weer fascinerend om vanuit een groots en abstract probleem de vertaalslag te maken naar een concreet en begrijpelijk ontwerp.

Mensen fascineren mij in al hun tegenstrijdigheden: We willen ergens bij horen en tegelijkertijd uniek zijn. We willen vernieuwen maar hebben ook een zwak voor nostalgie. Mensen zijn een oneindige bron van inspiratie voor mij als ontwerper. Daarom vind ik het leuk om de straat op te gaan en mensen te spreken in de context.

In een project functioneer ik het best als ik samen werk met anderen. Ik leer graag van anderen, of dat nou mede ontwerpers zijn, onderzoekers of experts op een heel ander gebied. Verder ben ik een behoorlijke perfectionist. Dit zie je terug in mijn doorzettingsvermogen, geduld en oog voor detail. Ik ben erg analytisch aangelegd en kritisch op mijn eigen werk. Ik vind het leuk om een abstract en complex fenomeen zo helder en begrijpelijk mogelijk uit te leggen, zowel in woord als beeld.

Als ik niet aan het ontwerpen of onderzoeken ben vind je me hoogstwaarschijnlijk in de keuken, waar ik graag met nieuwe recepten en technieken experimenteer. Recent ben ik ook begonnen met thuis bier brouwen, uit liefde voor bier en omdat ik vond dat ik moest weten hoe het gemaakt wordt.

Waarom ik bij Reframing Studio wil werken

1. De Reframing methode

Het feit dat je bij Reframing als ontwerper bewust omgaat met de maatschappelijke impact van je ontwerp vind ik enorm belangrijk (en inspireerde mij ook voor mijn afstudeerproject). Verder past het vooruitkijken naar de toekomst en breder kijken dan de directe context goed bij mijn manier van werken. Omdat zo’n aanpak veel ruimte biedt voor abstract denken, wat ik graag doe. Reframing = onderzoekend ontwerpen/ontwerpend onderzoeken/filosoferend ontwerpen/ontwerpend filosoferen. Voor mij is dat de ideale samensmelting van denken en creëren.

2. Diversiteit van projecten

De diversiteit, zowel in onderwerp als team als uitkomst van projecten spreekt mij enorm aan. Dat je van tevoren niet weet wat er aan het eind van een project uitkomt motiveert mij. Het lijkt me leuk om met allerlei verschillende opdrachtgevers samen te mogen werken. Iets dat ik aan ontwerpen in het algemeen zo leuk vind is dat je telkens weer semi-expert wordt op het gebied van een nieuw onderwerp. Dat houdt me scherp!

3. Werken met Reframers

Naar mijn ervaring zijn Reframers een uniek soort mensen. Ze zijn intelligent, extreem leergierig en kritisch op zichzelf en de wereld om hen heen. Reframers zijn dromers maar wel met beide benen op de grond. Ze trekken zich niks aan van de status quo, liever analyseren en herdefiniëren zij deze. Tel deze eigenschappen op en je krijgt een mengelmoes van inspirerende ontwerpers. Een groep collega’s waar ik maar al te graag mee zou willen samenwerken.

Wat mij inspireert als ontwerper

Als ontwerper word ik enthousiast van een uitdagende vraag. Een vraag die me dwingt mijn eigen aannames kritisch te bekijken en mezelf open te stellen voor iemand anders ervaringen en ideeën (zoals bijvoorbeeld dit). Het liefst bekijk ik zo’n vraag enerzijds vanuit een hoog abstractie niveau en anderzijds vanuit de concrete context, om vervolgens tot de kern van het probleem te komen. Hiervoor doe ik graag design research met behulp van interviews, mensen observeren in de context of bijvoorbeeld context mapping. Het project Redesigning Psychiatry inspireert mij enorm in hoe jullie een domein aanpakken waarin men nog niet eerder met ontwerpers had samengewerkt. Dat bewijst voor mij de kracht van ontwerpen om dingen te veranderen, te verbeteren en impact te hebben op de maatschappij.


3 Lievelingsprojecten

Hieronder licht ik kort toe waarom ik deze drie projecten heb gekozen. Voor een inhoudelijke omschrijving van het project en een korte procesbeschrijving kun je op de knoppen onderaan klikken.

 
Hero_tools.jpg

1. Ethics for Designers

Mijn afstudeerproject heb ik ervaren als een mooie afsluiting van mijn studie. Het hele project was in feite één groot abstract onderzoek. Ik begon met een gigantische open onderzoeksvraag ('Wat kunnen ontwerpers doen met ethiek?') en ontdekte gaandeweg welke kant ik op wilde. Ook ben ik voor het eerst echt in aanraking gekomen met ethiek. Ik merkte direct dat ik dit een fascinerend onderwerp vind en dat dit voor mij slechts het begin was. Niet alleen het abstracte en relatieve karakter van ethiek, maar ook alle mensen die ik hierdoor ben tegengekomen inspireren mij enorm.

VeroBaristo_thumbnail.jpg

2. Philips Saeco VeroBaristo

Voor dit project was het de opdracht om een espressoapparaat te herontwerpen op basis van gebruiksvriendelijkheid. Hoewel ik normaalgesproken uitblink in het abstracte gedeelte van een ontwerpproject, genoot ik hier enorm van de precisie. We hebben user studies opgezet om de impact van het ontwerp op een micro niveau te kunnen onderzoeken. Hierdoor leerde ik heel systematisch werken en een interactie visie door te voeren tot interface niveau. Bovendien was de samenwerking in deze projectgroep heel fijn. We vulden elkaar aan met onze eigen expertises en communiceerden heel efficiënt.

thumbnail.jpg

3. Socially Tangible Media

Het derde project dat ik hier wil benoemen was het keuzevak STM. Hierin leerden we in een soort pressure cooker stijl een manier van ontwerpen gebaseerd op technieken uit de sociologie.  ‘Social Practice Theory’ beschrijft hoe sociale wezens, met hun uiteenlopende motieven en intenties, de wereld waarin zij leven, veranderen en transformeren. Deze menselijke ‘praktijken’ gebruikten we als inspiratie voor het ontwerp van slimme objecten. De opzet van het vak – met veel discussies, presentaties en design critiques – stimuleerde ons om kritisch naar je eigen werk te kijken en daarvan te leren.